TIC Občine Šentjur se je predstavil na sejmu Bonaca

TIC Občine Šentjur je zadnji teden v septembru predstavil turistično ponudbo in ponudnike iz občine Šentjur na čezmejni predstavitvi Slovenija brez meja in v okviru sejma Bonaca v Portorožu.

 

Poleg predstavitev so na sejmu že petič zapored podeljevali tudi nagrade Naša Slovenija 2014, ki jo je v kategoriji Zasluge posameznikov in organizacij prejela Kozjanska domačija iz Dobja z vodjo Bojanom Gučkom.

Komisija je priznanje utemeljila takole:

Kozjansko je skriti biser slovenske kulturne in naravne dediščine. Zelene doline, loke, mehka hribovja in vasi so veliki razvojni projekti vedno nekako obšli. Zato je nadvse povedno izročilo teh krajev in ljudi marsikje in za marsikoga ostalo skrito, hkrati pa nepotvorjeno, skoraj arhaično, a v času, ki ga živimo, vedno pogosteje ogroženo.

Gospod Bojan Guček iz Dobja se je že leta 1998 predano lotil skoraj vizionarskega projekta ohranitve ter oživitve stare kozjanske hiše in raznovrstnih sporočil njene preteklosti v domačem Repušu. Uspešen začetek ga je vodil v prepričljivo, a zahtevno in dolgoletno nadaljevanje; obnovljena kozjanska hiša je v sodelovanju s stroko prerasla v prepoznavno Kozjansko domačijo; hiši se je pridružil čebelnjak, pa kozolec, skedenj - cimper, učna pot, zeliščni vrt, vrsta oživljenih obrti, kmečkih opravil, običajev in koristnih navad, dognani izobraževalni, kulturni, doživljajski in zdravilski programi in dogodki, nenazadnje ponudba na domačih kmetijah pridelane jedače in pijače za različne ciljne skupine, vse v tesni povezavi z domačim okoljem in prebivalci. Kozjanska domačija je počasi, preudarno in prepričljivo dodobra uveljavila tako svoje izročilo kot tudi občino Dobje in Kozjansko. »Iz nič je ustvaril nekaj, na kar smo ponosni vsi občani občine Dobje«, so zapisali domačini. Zato ni čudno, da jih več kot sto vsako leto sodeluje na Tednu starih obrti in običajev v Dobju. Tiha želja neumornega gospodarja – raziskovalca je, da bo Kozjanska domačija počasi prerasla v Kozjansko vas - muzej na prostem.

Nazaj
SHIFT + A