Reševanje Megakviza in obisk muzejskih zbirk v Šentjurju

Megakviz je slovenski knjižnično-muzejski kviz, ki obravnava znamenite Slovence in njihove spominske hiše. V šolskem letu 2008/09 poteka že 3. cikel MEGA kviza, ki je namenjen predvsem učencem drugega in tretjega triletja osnovne šole in obravnava naslednje znamenite osebnosti in njihove spominske hiše: Ipavci in Ipavčeva hiša v Šentjurju, Herman Potočnik Noordung in Spominsko središče Vitanje, Luiza Pesjak in Lily Novy ter sledovi njune prisotnosti v Ljubljani, Oton Župančič in spominske zbirke v Ljubljani, Vinici in Dragatušu ter Stanislav Škrabec in Škrabčeva domačija v Hrovači.

 

Zasnovo kviza je delo Centra za mladinsko književnosti in knjižničarstvo iz Ljubljane, avtorici sklopa o Ipavcih pa sta Tatjana Oset in Alenka Testaniere.

 

Z namenom privabiti čimveč mladih obiskovalcev v Šentjur je vzporedno nastal še projekt po Ipavčevi poti, ki se prične z obiskom Muzeju Južne železnice in se nato nadaljuje peš do Zgornjega trga z ogledom Ipavčeve hiše in Muzeja zakladi Rifnika in se zaključi na Ipavčevem grobu. Na poti nazaj se učenci ustavijo še v Knjižnici, kjer s pomočjo knjižničark rešujejo kviz in sodelujejo v nagradni igri.

 

Megakviz je postal v zadnjih dveh letih redna dejavnost tako knjižnice kot šentjurskih šol, sedaj pa se po Ipavčevi poti z veseljem odpravijo ne samo učenci iz naše občine, ampak tudi iz drugih slovenskih krajev. V letošnjem šolskem letu se ga je tako udeležilo že 450 otrok.

Nazaj
SHIFT + A