Odprta vrata slovenskih vrtov

Vabimo vas na dneve odprtih vrat slovenskih vrtov ki jih soorganizira Slovensko društvo za kulturo vrtov in narodne zbirke rastlin SVZ.

 

Vrt kot kulturna dobrina je v preteklosti služil kot prostor za vzgojo zelenjave in sadja, z dvigom kulturne zavesti, pa vse bolj prevzema vlogo prostora za rekreacijo in sprostitev po stresni službi. Tudi namen vrta se je spremenil. Ni več le prostor za gojenje zelenjave, temveč postaja del hiše, pravzaprav povečana dnevna soba, kuhinja in trim kabinet obenem.
 

Vsi dnevi odprtih vrat potekajo na amaterski osnovi. Lastniki vrtov-ljubitelji in zanesenjaki na ta dan predstavljajo svoje vrtove in poglede na razvoj vrta. Prav tako ne manjka druženj in pogovorov o rastlinah in kulturi vrtov.

Vrtovi imajo ta dan brezplačen ogled in strokovno vodenje. Obiskovalci se seznanijo z rastlinami, kombinacijami in zahtevami rastlin.

 

Tudi letos odpirajo svoja vrata 3 vrtovi v okolici Šentjurja.

Vrtovi bodo odprti v soboto, 9. junija in v nedeljo, 10. junija 2013, od 8:00 do 18:00 ure.

 

Vrt v strmini družine Franc se ponaša z lepimi zbirkami drevnin in trajnic. Med prijatelji rastlin  je vrt znan kot najbolj strm vrt s Sloveniji. Kljub temu sta oba lastnika vrt vzorno nasadila in uredila sprehajalne poti. Del prvotne zasaditve sta v preteklih letih zamenjala in dosadila bolj kvalitetno drevnino in trajnice. Na ogled so rastline, ki prenašajo izredno sušo in polno žgoče sonce; istočasno pa s koreninami in rastjo zadržujejo odnašanje zemlje.

Naslov: Jože&Marija Franc, Slivnica pri Celju 33, 3263 Gorica pri Slivnici

 

Vrt Hruševec Jožeta Zupanca leži skoraj v samem centru Šentjurja v naselju Hruševec. Tu lahko vidite alpske rastline, iglavce in vodne ter obvodne rastline. Lastnik vam bo tudi z veseljem pokazal zbirke slovenskih sort iglavcev ter trajnic. Vrt je v preteklem letu doživel temeljito prenovo in ureditev novega skalnjaka. Vrt je preplet vzornega odnosa do rastlin in domišljije ter kreativnosti.

Naslov: Jože Zupanc, Maistrova ulica 3, 3230 Šentjur

 

Vrt Rifnik družine Mauer bo odprl svoja vrata že 15. leto. V vrtu so zbirke iglavcev, trajnic in drevnine. Da v vrtu niso pozabili na rastline, ki rastejo v senci in polsenci dokazujejo številne sorte host, ki se bohotijo kar v 400 različnih velikostih in barvah listov. Poleg tega lahko v vrtu občudujete številne druge posebne in nenavadne rastline, ki so redke ne samo pri nas, temveč tudi v Evropi. Večina je v Sloveniji (in Evropi) popolnoma neznana, čeprav si zaradi hortikulturne vrednosti zaslužijo bolj pogosto uporabo. V vrtu je na ogled tudi največja zbirka slovenskih sort okrasnih rastlin tako trajnic kot tudi drevnine. Za več informacij o vrtu obiščite: www.rifnik.si

Naslov: Gorazd Mauer, Jakob 7b , 3230 Šentjur

Kontakt organizatorja:
Gorazd Mauer, Jakob 7b , 3230 Šentjur (068 13 70 40)

 

 

Vrt v strmini družine Franc najdete v kraju Slivnica. Skozi Šentjur zavijete na cesto za Kozje. Ko prevozite kraj Gorica pri Slivnici vas kažipot po cca 1,5 km  usmeri desno proti Slivnici.

 

Vrt Jožeta Zupanca najlažje najdete če sledite napisom za cesto na Resevno. Zadnja ulica v naselju (Maistrova ulica 3, Šentjur), druga hiša na levi.

 

Vrt Rifnik družine Mauer (Jakob 7b, Šentjur), najlažje najdete tako, da se držite kažipotov za Arheološko nahajališče RIFNIK in cesta vas bo pripeljala na cilj. Izlet lahko združite s prijetnim ogledom Arheološkega nahajališča RIFNIK, ki leži le slab 1 km od vrta.

 

Če iščete ideje za svoj vrt, kombinacije rastlin, boste dobili v vseh vrtovih dovolj idej, ki jih lahko uresničite v svojem vrtu. Prav tako lahko na ta dan dobite odgovore na vprašanja o rastlinah, njihovih problemih in vsem kar ste želeli vedeti o rastlinah pa niste izvedeli drugje.

 

Nazaj
SHIFT + A