Delavnica o uporabi zelišč v Oplotnici požela veliko zanimanje

V torek, 19. marca 2013, je v prelepih prostorih Graščine v Oplotnici, v popoldanskih urah, potekala delavnica o uporabi zelišč. Organizirala jo je Razvojna agencija Kozjansko v okviru mednarodnega projekta »Tradicionalno in naravno«.

 

Glavni cilj projekta je zbiranje in ohranjanje informacij o uporabi, nabiranju in etnobotaniki zelišč kot dela kulturne dediščine projektnega območja, ki obsega Dravinjsko območje in del subregije Kozjansko ter Obsotelje. Projekt se izvaja v štirih srednjeevropskih državah (Češka, Madžarska, Poljska in Slovenija) in je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Vodilni partner je Univerza Corvinus iz Budimpešte. Več informacij najdete na spletni strani projekta: http://www.traditionalandwild.eu/si/.

 

Delavnico je vodil dr. Janko Rode, ki je v prvem delu predstavil različno uporabo zelišč, v drugem delu njihovo uporabnost v kulinariki. Zelišča imajo širok razpon uporabnosti za človeka, poznamo jih kot zdravilna zelišča, dišavnice in začimbe, odvračalna in barvilna zelišča, zelišča za kozmetiko, zelišča v gospodinjstvu, zelišča kot dekoracija, zelišča v vrtu in zelišča kot okrasne rastline. Udeleženci, ki so se v zelo lepem številu udeležili tega izobraževalnega ter povezovalnega dogodka, so se seznanili z bontonom nabiralca zelišč in spoznali, da so lahko užitni tudi »plevel« in cvetovi marjetic.

 

Razvojna agencija Kozjansko želi s projektnimi aktivnostmi, predvsem ženskam in mladim na podeželju, predstaviti dejavnost zeliščarstva kot npr. možnost za razvoj dopolnilne dejavnosti na kmetiji, osebnega dopolnilnega dela, mladim pa predvsem možnost za usmeritev pri izbiranju poklicne poti in motivacijo, da ostanejo in delujejo v domačem okolju, hkrati pa promovirati tovrstno ponudbo kot del turistične ponudbe.

 

Vabimo vas še na eno tovrstno delavnico, ki bo v sredo, 3. aprila 2013, ob 17.00 uri, v Dobrini. Potekala bo v prostorih Gasilskega doma krajanov v Dobrini (Dobrina 6b, 3223 Loka pri Žusmu). Na delavnico se lahko prijavite na telefon 03 747 13 02 ali e-naslov: elena.zupanc@ra-kozjansko.si in na telefon 031 509 828 ali e-naslov: izviri.dobrina@gmail.com (Danica Recko). Prijava je obvezna.

 

 

 

Nazaj
SHIFT + A