Bioregija se je predstavila na 46. Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni

Občina Šentjur je skupaj s partnerskimi občinami Dobje, Dobrna, Oplotnica, Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče pristopila k izvajanju projekta "Bioregija - regija naravne pestrosti". Projekt izvaja projektna skupina, ki jo sestavljajo Razvojna agencija Kozjansko, Kozjanski park, Mednarodni center za ekoremediacije iz Filozofske fakultete Univerze v MB in Okoljsko raziskovalni zavod.

 

Projekt želi prispevati k ohranjanju naravne in kulturne dediščine območja in jo v povezavi z drugimi vsebinami vključiti v turistično ponudbo območja. Tovrstna ponudba bo vsebinsko dopolnjevala ponudbo velikih turističnih subjektov na območju, ki promovirajo aktivno preživljanje prostega časa in počitnic ter krepitev zdravja skozi koriščenje njihovih uslug. Vendar ne bo gradila na množičnosti, ampak na unikatnosti in nosilni kapaciteti posamezne lokacije in okolja. Tako bomo turizem prilagajali zmožnostim naravnega okolja in ne obratno, zato ne želimo razvijati množičnega turizma, temveč ekoturizem.

 

Ena izmed projektnih aktivnosti, promocijsko – osveščevalne/marketinške narave, je predstavitev na 46. Mednarodnem kmetijsko – živilskem sejmu v Gornji Radgoni. Namen sejemske predstavitve je mreženje ponudnikov pridelkov, izdelkov in storitev podeželja, razvoj sonaravnega podjetništva na podeželju in ponudba integralnih ekoturističnih produktov. Osrednji dogodek predstavitve Bioregije je potekal v sredo, 27.8.2008, na strokovnem posvetu »Priložnosti za inovativnost in konkurenčnost v Bioregiji«, s predstavitvijo ciljev projekta Bioregije, razvoj modela ekoturizma v Bioregiji in pomen ekološke kakovosti v Bioregiji. Direktorica Razvojne agencije Kozjansko mag. Andreja Smolej je uvodoma predstavila projekt in njegovo umestitev v območje med Pohorjem in Bohorjem, prof. dr. Ana Vovk Korže iz Mednarodnega centra za ekoremediacije (FF Univerza v Mariboru) in dr. Marinka Vovk iz Okoljsko raziskovalnega zavoda sta predstavili konkretno obliko izvedbe projekta v praksi.

 

Dejstvo, da območje, ki ga tvorijo občine v projektu, zaradi svoje geografske lege, naravnih in kulturnih znamenitosti, neokrnjene narave in neonesnaženega okolja predstavlja odlične možnosti za razvoj novih, inovativnih ekoturističnih dejavnosti in storitev, ki bodo dopolnile že obstoječo ponudbo, ponuja nove izzive in priložnosti.

 

Obiskovalci sejma so lahko v času trajanja sejma poskusili številne dobrote ter se seznanili z dejavnostmi predstavljenih ponudnikov in društev iz vseh sedmih občin, ki sodelujejo v projektu. Iz občine Šentjur so se predstavili Kmetija Valpatič – za razvoj miroljubnega kmetijstva in Ekološka kmetija Zdolšek s svojimi ekološkimi pridelki in proizvodi, članice Društva Izviri Dobrina so prikazovale predenje volne, Zeliščna kmetija Kalan z bogatim naborom zelišč in darilnim programom, Gostišče Miran z dovršeno gostinsko pogostitvijo in Društvo kmetic Mavrica z degustacijo domačih dobrot ter z ljudsko pesmijo.

 

Na našem prodajno – razstavnem prostoru so se predstavili še Čebelarstvo Žvikart, Društvo kmetic Zarja in Ekološka kmetija Meglič (Drago Iršič) iz občine Slovenske Konjice, Kmetija odprtih vrat Jevšenak, Turistično društvo Trta, Društvo kmečkih žena Oplotnica in Turistično društvo Oplotnica iz občine Oplotnica, Turistična kmetija Arbajter-farma jelenov, Izletniška kmetija Ančka in Kmetijstvo Kejžar iz občine Zreče, Društvo kmetic Lipa in Turistično društvo Vitanje iz občine Vitanje, Osnovna šola Dobje in Ivanka Selič iz občine Dobje ter Čebelarstvo Krulec iz občine Dobrna.

 

Tovrstna sejemska predstavitev je zbudila zanimanje pri strokovni javnosti, domačih in tujih, večinoma nemško govorečih obiskovalcih. Lokalnim ponudnikom je omogočena predstavitev domači in tuji javnosti. Vse sejemske dni smo predstavljali spletni portal podezelje.com, ki je najboljši naslov, ko želite poiskati ponudnike ter naravne in kulturne znamenitosti z območja Bioregije ter širše območje Obsotelja in Kozjanskega, ali poiskati želeni dogodek, prireditev.
V okviru projekta razvijamo in oblikujemo integralen turistični produkt, izviren podeželski wellness produkt »čebričenje«, ki je pritegnil veliko zanimanje obiskovalcev. V času od 23. avgusta do 6. septembra 2008 poteka nagradna igra na portalu www.Podezelje.com. S pravilnim odgovorom na zastavljeno vprašanje lahko uporabniki portala osvojijo nagrado, ki jo podarja Turistična kmetija Zdolšek iz Okroga pri Ponikvi.

 

Operacija se izvaja v okviru prednostne usmeritve »Regionalni razvojni programi« v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih programov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Razvoj regij«. Projekt je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in se na omenjenem območju izvaja med aprilom 2008 in septembrom 2009.
 

Nazaj
SHIFT + A